Κυριακή, Ιανουαρίου 30, 2011

Που θα παει?

Επειτα απο μια δεκαετια που ζησαμε στο ψεμα της αναπτυξης αρχιζει πλεον να φαινεται το μελλον στον τομεα της λιανικης στην χωρα,μπρος γκρεμος και πισω ρεμα για τους χιλιαδες μικροκαταστηματαρχες οι οποιοι δεν αντεχουν τα βαρη και τα εξοδα και κλεινουν.

Μαζι με αυτους χανουν την δουλεια τους χιλιαδες εμπορουπαλληλοι και τελικα αυτο που θα μεινει οπως παει το πραγμα ειναι μονο οι μεγαλες εταιρειες και οι πολυεθνικες.

Αρκει μια βολτα στους δρομους του κεντρου για να δει κανεις τι συμβαινει,η Σταδιου σχεδον νεκρη πλεον,κανενα καταστημα δεν εχει κοσμο ακομη και στις πρωτες μερες των εκπτωσεων,προχωρωντας προς το Κολωνακι νομιζεις οτι τα πραγματα θα ειναι διαφορετικα,και ομως δεν ειναι.
Δεκαδες καταστηματα ακομη και στην Πατριαρχου Ιωακειμ ειναι αδεια,στην οδο Λεβεντη διπλα στην Αναγνωστοπουλου ολη η αριστερη πλευρα του δρομου ειναι αδεια καταστηματα.

Ακομη και η Ερμου εχει ξενοικιαστα καταστηματα,καποτε γινοταν πολεμος με τα ενοικια να ανεβαινουν σε τρομακτικα υψη,κι'ομως δεν υπηρχε καταστημα ξενοικιαστο.
Η υπολοιπη κεντρικη αγορα ειναι γεματη απο φτηνομαγαζα και αδεια καταστηματα,το ιδιο συμβαινει στην Περικλεους,την Κολοκοτρωνη,την Αιολου.
Σε ακριβοτερες περιοχες οπως η Γλυφαδα ο κεντρικος δρομος για πρωτη φορα σε δεκαετιες εχει δεκαδες καταστηματα ξενοικιαστα.

Μας λενε οτι η ανεργια ειναι 13,5% με ποια μεζουρα την μετρανε?με την ιδια που μετρανε τον τιμαριθμο?
Μα αυτη η μεζουρα ειναι του κρατους,και το κρατος ειναι ενα μεγαλο ψεμα,γιατι λοιπον να ακουμε τι μας λενε?ματια δεν εχουμε?
Προχθες μπηκα να αγορασω λιγο κοτοπουλο στον χασαπη της γειτονιας μου,ελεγε η κυρια του οτι εκεινη την ημερα ειχαν μπει πανω απο δεκα πελατες που ελεγαν οτι ειχαν απολυθει,τι θα γινει σε λιγο καιρο?
Που θα παει?
Η αγορα ηδη εχει νεκρωσει,οι εκπτωσεις δεν εδωσαν τα αποτελεσματα που περιμεναν οι εμποροι,ηδη καταστηματα στο κεντρο εχουν ταμπελες οτι κλεινουν μετα το τελος των εκπτωσεων,αυτοι ολοι οι ανθρωποι πως θα ζησουν?

Φυσικα ο διαχειριστης μας αυτοθαυμαζεται και αρεσκεται να τον θαυμαζουν στο εξωτερικο,εχει καμια ιδεα πως παει η κατασταση στο εσωτερικο,η απλα δεν τον ενδιαφερει?
Και το υπουργειο εργασιας βγαζει ανοητα προγραμματα για να προσλαβουν οι καταστηματαρχες η οι εργοδοτες νεους υπαλληλους,να τους κανουν τι?
Ποιος και με τι εισοδημα θα ψωνισει?
Με τους μισθους των 592 ευρω,με τις συμβασεις μειωμενου ωραριου,με τους part time θα κινηθει η αγορα?

Και περιμενουν εσοδα απο τον φπα?

Μπλεξαμε με ανιδεους που ενω αλλα μας ελεγαν οτι πιστευουν τελικα κατεληξαν να κανουν οτι εκαναν επι δεκαετιες,να ριξουν τα βαρη στους μισθωτους και τους συνταξιουχους.
Μα αυτοι κρατουσαν την αγορα,την ηδη πανακριβη αγορα.
Ας μην ξεχναμε τις τιμες πριν την εισοδο του ευρω στην ζωη μας και μετα.
50 δραχμες το νερο,50 σεντς μετα,100 δραχμες η τυροπιτα 1 ευρω μετα,με τον ιδιο συντελεστη ανεβηκαν τα παντα στην ζωη μας,εκτος απο τους μισθους φυσικα,εκει μειναμε στην υποσχεση της συγκλισης.

Ερχονται δυσκολες μερες,και χρονια,εκει που μας ελεγαν οτι θα βγουμε απο την επιτηρηση το 2013 τωρα το δανειο θα το ξεπληρωνουμε για 30 ακομη χρονια.
Ελπιζω να μην ζητησουν και απο τους πεθαμενους φορο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: