Σάββατο, Ιουνίου 25, 2011

Θα σώσουν οι ξένοι δυνάστες τον Γιώργο Παπανδρέου;


  • Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ
Ωμός ο τίτλος κύριου άρθρου στο οικονομικό τμήμα της γερμανικής εφημερίδαςFrankfurterAllgemeine: «Αποτυχία στην Ελλάδα». Η ουσία του άρθρου εξαντλείται ουσιαστικά στις τέσσερις πρώτες λέξεις του: «Η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη»! Το άρθρο αυτό είναι όντως βαρυσήμαντο. «Μια κρατική χρεοκοπία της Ελλάδας ή η έξοδος από τη Νομισματική Ένωση θα ήταν, φυσικά, κακό για τη χώρα και για την Ευρωζώνη. Στις πιστώτριες χώρες αυξάνεται η απόρριψη της ΕΕ και στην Ελλάδα αυξάνεται η οργή εναντίον των Βρυξελλών», εκτιμά και προτείνει έμμεσα αλλά σαφέστατα, χωρίς πάντως να το γράφει ρητά, την αποβολή της Ελλάδας από το ευρώ:
«Μια Ελλάδα που δεν είναι έτοιμη για αλλαγή, μια Ελλάδα στην οποία αυξάνονται το χάος και η φυγή κεφαλαίων είναι ένα βαρέλι δίχως πάτο, μέσα στο οποίο εξαφανίζονται δισεκατομμύρια. Για τους φορολογούμενους των πιστωτριών χωρών θα ήταν καλύτερο ένα τέλος με φρίκη, παρά μια φρίκη δίχως τέλος»!
«Η λανθασμένη πορεία της Ευρώπης» είναι ο τίτλος σχετικού πρωτοσέλιδου σχολίου της επίσης γερμανικής εφημερίδας DieWelt. «Το γεγονός ότι στην Ελλάδα οι Γερμανοί γίνονται όλο και πιο μισητοί αποδεικνύει για ακόμα μία φορά ότι αφεθήκαμε να παρασυρθούμε σε μια επικίνδυνη, λανθασμένη πορεία», γράφει η συντηρητική εφημερίδα.
Ο φόβος της πλατείας
«Πάλι στον γκρεμό» είναι ο τίτλος μεγάλης ανάλυσης για την Ελλάδα στο γερμανικό περιοδικό DerSpiegel. «Οι Έλληνες χρειάζονται ακόμα περισσότερα χρήματα – και θα τα πάρουν. Όμως η χώρα δεν εξυγιαίνεται με τα μέχρι τώρα μέσα: Η οικονομία συρρικνώνεται και τα φιλόδοξα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων είναι αυταπάτες», υπογραμμίζει ο υπότιτλος.
Άλλα είναι, όμως, τα θέματα που απασχολούν το περιοδικό. Πρώτον, αν η ίδια η συνταγή της ΕΕ και του ΔΝΤ φέρνει αποτελέσματα. «Πολλαπλασιάζονται οι αμφιβολίες ως προς το αν η Ελλάδα μπορεί να εξυγιανθεί μόνο με λιτότητα ή αν η θεραπεία που συνταγογραφήθηκε γι’ αυτή θα κάνει τον ασθενή υγιή ή θα τον αρρωστήσει ακόμα πιο βαριά», υπογραμμίζει.
Δεύτερον, ανησυχεί για τις αντιδράσεις του κόσμου. Σε πρώτο πλάνο μιας μεγάλης φωτογραφίας, που πιάνει δύο σελίδες, εμφανίζονται ως φόντο αμέτρητοι διαδηλωτές στο Σύνταγμα, που μουντζώνουν προς την (αόρατη) Βουλή, και μπροστά μπροστά ένα μεγάλο πλακάτ με την μπλε σημαία με τα κίτρινα αστέρια της ΕΕ και στη μέση ο αγκυλωτός σταυρός του Γ’ Ράιχ. Είναι δύσκολο να αντιληφθεί ένας Έλληνας το πολιτικό σοκ που προκαλεί στους Γερμανούς αυτή η εικόνα...
«Από τότε που ανακοινώθηκε το σχεδιαζόμενο ξεπούλημα (Σ.Σ.: της δημόσιας περιουσίας), η διάθεση του πληθυσμού αντιστράφηκε ολοκληρωτικά. Οι εφημερίδες βλέπουν στο ξεπούλημα αυτό τη “Λεηλασία ενός λαού” και μια “Συνταγή για εξαθλίωση”, όπως και “Γη και αίμα για την πέμπτη δόση του δανείου”, σύμφωνα με τους τίτλους τους», γράφει το Spiegel.
«George go home»
Το βρετανικό περιοδικό TheEconomist προβάλλει ακόμα πιο ανήσυχο. «Η Ελλάδα ταλαντεύεται στο χείλος του γκρεμού. Είναι χρεοκοπημένη», γράφει στο τεύχος που κυκλοφορεί. «Η ετοιμοθάνατη οικονομία της Ελλάδας είναι απελπιστικά μη ανταγωνιστική... Υπό οιεσδήποτε ρεαλιστικές υποθέσεις για μελλοντική ανάπτυξη και επιτόκια, το δημόσιο χρέος της, που βρίσκεται στο 150% του ΑΕΠ και ανεβαίνει, δεν είναι δυνατόν να αποπληρωθεί», τονίζει στο κύριο άρθρο του.
«Η εσωτερική πολιτική της άγριας λιτότητας και του διαρκώς αυξανόμενου χρέους είναι δηλητηριώδης. Θα ήταν πολύ καλύτερα να αναγνωρίσουν την πραγματικότητα και να αρχίσουν μια συντεταγμένη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους τώρα. Αυτή είναι η μόνη λύση που απομένει», είναι η θέση του βρετανικού περιοδικού, όπως εκφράζεται στο σχετικό, κύριο άρθρο του.
«Οι δρόμοι της Αθήνας είναι αιχμάλωτοι μιας άσχημης διάθεσης», επισημαίνεται στους τίτλους ολοσέλιδης ανάλυσης του ίδιου περιοδικού. «Η Πλατεία Συντάγματος είναι γεμάτη όλη τη νύχτα όχι με γλεντζέδες, αλλά με διαμαρτυρόμενους, που καταγγέλλουν τη λιτότητα της κυβέρνησης και τα κακά του καπιταλισμού», επισημαίνει ευθύς εξαρχής ο αρθρογράφος και διευκρινίζει τι ακριβώς εννοεί:
«Νεαροί Έλληνες μιλούν υπέρ του σαρώματος των κλεφτών που βρίσκονται στο κτίριο του Κοινοβουλίου, μιλούν για το θυμό τους εναντίον της ΕΕ και του ΔΝΤ ή, πιο σκοτεινά, για επαναστατική βία. Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ονειροπολούσε γύρω από την αναβίωση του πνεύματος των συζητήσεων της αρχαίας αγοράς, αλλά ποτέ δεν φανταζόταν μια τέτοια εξέγερση. Ένα πανό απαιτεί “Georgegohome“ – μια αναφορά στον τόπο γέννησής του, στην Αμερική», γράφει ο Economist.
Αλλαγή σκηνικού
Από τη στιγμή που γνωστοποιήθηκε το απεχθέστατο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, το οποίο σηματοδοτεί τον οριστικό ενταφιασμό των πιθανοτήτων ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και την προοπτική ενός οικονομικού και κοινωνικού Καιάδα για τον ελληνικό λαό, κατέρρευσε και η πολιτική επιρροή του ΠΑΣΟΚ, πράγμα το οποίο αποτυπώθηκε σε δημοσκοπική έρευνα της PublicIssue, που δημοσιεύτηκε την Κυριακή στην Καθημερινή.
Μέσα σε μόλις τριάντα ημέρες το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει απώλειες της τάξης του 5%, με αποτέλεσμα η ΝΔ να προηγείται πλέον δημοσκοπικά, με 31%, κατά τέσσερις ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο καταβαραθρώθηκε στο 27%.
Το 87% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση, ενώ το... 92% (!) των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ είναι πλέον δυσαρεστημένο από τη λειτουργία της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, όπως και το 88% των ψηφοφόρων της ΝΔ.
Σοβαρότατη συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι ότι το 88% των ερωτηθέντων πολιτών δήλωσε δυσαρεστημένο από τη λειτουργία της ίδιας της Δημοκρατίας στη χώρα μας! Πρόκειται για δραματικό εύρημα, εξαιρετικά δυσοίωνο για τις μελλοντικές εξελίξεις – πόσω μάλλον καθώς το 72% εκτιμά ότι θα χειροτερέψει η προσωπική οικονομική του κατάσταση και μόλις το 4% ότι θα καλυτερέψει.
Αξιοσημείωτη από πολιτική σκοπιά είναι και η πλήρης μεταστροφή της γενικής εντύπωσης του λαού ως προς το ποιος θα κερδίσει τις επόμενες βουλευτικές εκλογές – μέσα σε ένα μήνα!
Το Μάιο, στην τακτική δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας, το 43% πίστευε ότι θα νικήσει το ΠΑΣΟΚ και μόλις το 16% εκτιμούσε ότι θα κερδίσει η ΝΔ. Τον Ιούνιο, παρά την κολοσσιαία διαφορά του Μαΐου, η κατάσταση αντιστράφηκε. Το ΠΑΣΟΚ κατέρρευσε κατά 21 (!) εκατοστιαίες μονάδες, η ΝΔ ανέβηκε κατά 11 και έτσι τώρα η ΝΔ προηγείται με 27% έναντι 22% του ΠΑΣΟΚ στη γενική άποψη ως προς το νικητή των επόμενων βουλευτικών εκλογών, την αποκαλούμενη «παράσταση νίκης».
Η Ευρωδεξιά υπέρ... Γιώργου!
Η απαράδεκτα ενδοτική στάση του Γ. Παπανδρέου από τη μια μεριά και η κατηγορηματική άρνηση του Αντώνη Σαμαρά από την άλλη να αποδεχτεί το Μνημόνιο έχουν στρέψει όλους τους ηγέτες της ευρωπαϊκής Δεξιάς υπέρ του προέδρου της... Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γ. Παπανδρέου!
Με πρωτοφανές πάθος και απύθμενο θράσος, οι δεξιοί πρωθυπουργοί και αξιωματούχοι της ΕΕ, οι οποίοι λειτουργούν ως εκπρόσωποι των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων των χωρών τους, που προσδοκούν να λεηλατήσουν την ελληνική δημόσια περιουσία, την οποία βγάζει στο σφυρί σε εξευτελιστικές τιμές ο Γ. Παπανδρέου, απαιτούν από τον πρόεδρο της ΝΔ να συμπαραταχθεί με τον εκποιητή πρωθυπουργό για «να μην χαλάσει η δουλειά»!
«Καλώ επειγόντως τον κ. Σαμαρά να δεσμευτεί στην επίτευξη ευρείας εθνικής συναίνεσης», δήλωσε ο δεξιός πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μετά τη συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες με τον αρχηγό της ΝΔ. «Την υποστήριξη των κυριότερων πολιτικών ομάδων στο νέο διαρθρωτικό σχέδιο που διαπραγματεύτηκαν η ελληνική κυβέρνηση, το ΔΝΤ και η ΕΕ» ζήτησε και ο δεξιός Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν από τον Α. Σαμαρά, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του.
«Ζήτησα επειγόντως από τον κ. Σαμαρά να φανεί συνεργάσιμος προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε και ο επίσης δεξιός πρόεδρος του Ευρωπαϊ κού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι, συνοδευόμενος από πληθώρα άλλων ευρωδεξιών αξιωματούχων (Ρεν, Γιουνκέρ, Λαγκάρντ).
Θα μπορέσουν, άραγε, όλοι αυτοί οι δεξιοί Ευρωπαίοι ηγέτες να διασώσουν τον Γ. Παπανδρέου, τον οποίο θεωρούν ανδρείκελό τους, από την οργή του ελληνικού λαού; Αμφίβολο, αλλά το άμεσο μέλλον θα δείξει... 
Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Επίκαιρα" στις 16/6/11

Δεν υπάρχουν σχόλια: