Παρασκευή, Ιουλίου 22, 2011

Το χιούμορ του πρωθυπουργού


Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έχει έντονη αίσθηση χιούμορ. Αυτό αποδεικνύουν οι τακτικές προς Ευρωπαίους επιστολές του. Ιδιαίτερα χιουμοριστική ήταν η επιστολή που έστειλε πρόσφατα στον πρόεδρο του Eurogroup κ.Γιούνκερ, στην οποία ισχυριζόταν ότι η Ελλάδα... «τήρησε ό,τι είχε υποσχεθεί»(!!!) και ότι τώρα ήταν η σειρά της Ευρώπης να ανταποδώσει. Φυσικά δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε ότι η Ελλάδα δεν τήρησε απολύτως τίποτα. Στο έτος που πέρασε δεν ιδιωτικοποιήθηκε ούτε μια κρατική επιχείρηση, δεν απολύθηκε ούτε ένας δημόσιος υπάλληλος, δεν απελευθερώθηκε ουσιαστικά ούτε μια επαγγελματική αγορά. Αλλά ακόμα χειρότερο, δεν έγινε ούτε το παραμικρό βήμα για την πάταξη της διαφθοράς του δημόσιου τομέα που αποτελεί ίσως την μεγαλύτερη μάστιγα της χώρας.
Έτσι μόλις την περασμένη εβδομάδα πληροφορήθηκα δυο ακόμα ιστορίες της καθημερινότητας που δείχνουν πως η διαφθορά ζει και βασιλεύει. Στην πρώτη περίπτωση ένας γνωστός μου ζαχαροπλάστης προκειμένου να κάνει κάτι μικροεπισκευές στο κατάστημα του, χρειάζονταν άδεια της πολεοδομίας. Πήγαινε και ξαναπήγαινε επί δυο εβδομάδες στο αρμόδιο γραφείο στο Μαρκόπουλο και κάθε φορα η υπεύθυνη  του ζητούσε ολοένα και νέα πιστοποιητικά. Είδε και αποειδε ο άνθρωπος και σε μια επίσκεψη της έδωσε 100 ευρω. Την άλλη ημέρα το πρωί η άδεια ήταν έτοιμη!
Η άλλη περίπτωση αφορά εισαγωγέα οδοντιατρικών μηχανημάτων. Την περασμένη εβδομάδα τρεις εφοριακοί της ΣΔΟΕ πήγαν στην επιχείρηση του, υποτίθεται για να κάνουν έλεγχο. Ο επί κεφαλής ζήτησε από τον επιχειρηματία να πάνε στο γραφείο του όπου του πρότεινε να τους δώσει τρεις «χήνες» (χιλιάρικα) και σε αντάλλαγμα θα τον έβγαζαν καθαρό. Ο επιχειρηματίας, αφού συμβουλεύθηκε τον λογιστή του, αρνήθηκε διότι εν τη αφέλεια του πίστευε ότι δεν είχε τίποτα να κρύψει. Μετά από ένα σύντομο έλεγχο «ανακαλύφθηκε» ότι χρώσταγε και του επεβλήθη πρόστιμο 9.000 ευρώ. Ο επί κεφαλής των εφοριακών επανέλαβε την  αρχική του πρόταση. Αυτή την φορα ο επιχειρηματίας συμφώνησε και έδωσε τις «χήνες».
Με δεδομένη την οξύτητα του προβλήματος της διαφθοράς στην Ελλάδα (πρώτη στην Ευρώπη!) θα ανέμενε κανείς ότι αν μη τι άλλο η κυβέρνηση θα είχε ξεκινήσει μαζικές δίκες εναντίον των διεφθαρμένων του δημόσιου. Θα ανέμενε κανείς ότι κάθε εβδομάδα οι κλούβες της Ασφαλειας θα γέμιζαν από εφοριακούς που πήραν «δωράκια», από νοσοκομειακούς γιατρούς που πήραν «φακελάκι», από καθηγητές που κάνουν «ιδιαίτερα», από συνδικαλιστές των ΔΕΚΟ που υπεξαίρεσαν δημόσιο χρήμα, από αστυνομικούς που βρίσκονται στο μισθολόγιο διάφορων «μαγαζιών», από υπαλλήλους της πολεoδομιας που εισπράττουν «γρηγορόσημα», από υπαλλήλους υπουργείων που χρησιμοποιούν την θέση τους και την τεχνολογική υποδομή του φορέα για να προωθούν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες, από, από….
Ούτε μαζικές αλλά ούτε καν δίκες δεν έγιναν. Κάποιου το αυτάκι τραβήχτηκε εδώ, κάποια μικροεπίιπληξη εκεί. Γι' αυτό λοιπόν πιστεύω ότι ο κ.Παπανδρέου δείχνει τρομερή αίσθηση χιούμορ όταν προσπαθεί να πείσει τους Ευρωπαίους πιστωτές ότι η ελληνική κυβέρνηση έλαβε «σκληρά» μετρα.Το μόνο που μπορούμε να ελπίζουμε είναι ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν κουρασθεί πια από το χιούμορ του πρωθυπουργού.
www.protagon.gr
ένα άρθρο των πρωταγωνιστών

Δεν υπάρχουν σχόλια: