Τρίτη, Αυγούστου 23, 2011

Η Ελλάδα θα πτωχεύσει με... το δεύτερο πακέτο διάσωσης


Προσδιόρισε μάλιστα τον χρόνο της πτώχευσης μέσα στους επόμενους μήνες του 2011, τη στιγμή δηλαδή που θα ενεργοποιηθεί το "πακέτο" και θα ολοκληρωθεί το roll over (η επέκταση των λήξεων των ελληνικών ομολόγων)...

Η Ελλάδα θα πτωχεύσει με... το δεύτερο πακέτο διάσωσης
Μπορεί οι Ελληνες να έχουν υποστεί ουκ ολίγα μέτρα λιτότητας από τον χειμώνα του 2009 που ξέσπασε η κρίση στη χώρα και να ετοιμάζονται να δεχθούν και νέες... πιέσεις στον οικονομικό τους προϋπολογισμό από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στο πλαίσιο εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου, ωστόσο οι ξένοι οίκοι θεωρούν ότι η Ελλάδα έχει ήδη... πτωχεύσει!
Ο επικεφαλής διεθνών κρατικών αξιολογήσεων της Standard & Poor's, Ντέιβιντ Μπέερς, υπογράμμισε χθες πως "το σχέδιο των Ευρωπαίων, σύμφωνα με το οποίο οι ιδιώτες θα συμμετάσχουν στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, αποτελεί χρεοκοπία, καθώς περιλαμβάνει ελάφρυνση του χρέους".
Προσδιόρισε μάλιστα τον χρόνο της πτώχευσης μέσα στους επόμενους μήνες του 2011, τη στιγμή δηλαδή που θα ενεργοποιηθεί το συγκεκριμένο "πακέτο" και θα ολοκληρωθεί το roll over (η επέκταση των λήξεων των ελληνικών ομολόγων)...
Θυμίζουμε ότι τον προηγούμενο μήνα η S&P υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, σε "CC" από "CCC" προηγουμένως, επικαλούμενη την πιθανότητα η χώρα να μην καταφέρει να ανταποκριθεί σε κάποιες τουλάχιστον από τις υποχρεώσεις της. Μάλιστα δεν απέκλεισε και νέα υποβάθμιση, αφού το outlook της αξιολόγησης ήταν "αρνητικό".
Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου με τους Χ. Βαν Ρομπάι και Ζοζέ Μπαρόζο μετά τη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου
Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου με τους Χ. Βαν Ρομπάι και Ζοζέ Μπαρόζο μετά τη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου
Ο διεθνής οίκος, αναλύοντας τα όσα συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου, είχε καταλήξει πως η προτεινόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα οδηγούσε σε "επιλεκτική χρεοκοπία" βάσει της μεθοδολογίας της αξιολόγησης.
Η S&P είχε χαρακτηρίσει τη συγκεκριμένη συμφωνία ως "προβληματική συναλλαγή", καθώς, όπως είχαν δηλώσει κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, είναι πιθανό να επιφέρει ζημιές στους εμπορικούς πιστωτές. Σύμφωνα με τον οίκο, ο σκοπός της ανταλλαγής/μετακύλισης του χρέους ήταν να δώσει περισσότερο χρόνο στην ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει τα μέτρα, ωστόσο, με βάση τα δικά του κριτήρια, ο "προβληματικός" δανειολήπτης δεν θα καταφέρει να πληρώσει το χρέος του ολόκληρο εντός της προθεσμίας.
Η Ελλάδα θα πτωχεύσει με... το δεύτερο πακέτο διάσωσης
Moody's: Οι χώρες θα ζητήσουν εγγυήσεις από την Ελλάδα
"Θα καθυστερήσει η 6η δόση από την τρόικα"
Την ώρα που η Stan-dard & Poor's έκανε λόγο για χρεοκοπία της Ελλάδας εντός του 2011, η Moody's άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να καθυστερήσει η λήψη της 6ης δόσης από την τρόικα σε περίπτωση που γενικευθεί η τάση διάφορων χωρών-μελών της Ευρωζώνης να ζητούν εγγυήσεις από την Ελλάδα, ύστερα από τη συμφωνία με τη Φινλανδία. Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, μια τέτοια εξέλιξη θα περιόριζε τη διαθεσιμότητα πόρων για μελλοντικά προγράμματα σε χώρες που ίσως χρειαστούν στήριξη στο μέλλον, ενώ θα επηρέαζε αρνητικά και τα πακέτα στήριξης που λαμβάνουν άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα.
Πίεση
Οπως ανάφερε στο Reuters η Moody's, τέτοιες συμφωνίες δείχνουν έλλειψη βούλησης σε ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης, οι οποίες θέτουν μεγαλύτερη πίεση στη Γερμανία και τη Γαλλία να πάρουν ισχυρότερα μέτρα ώστε να στηρίξουν το ευρώ. Μάλιστα προειδοποίησε ότι η επιδίωξη τέτοιων συμφωνιών μπορεί να καθυστερήσει την επόμενη δόση οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα και να απειλήσει τη χώρα με... στάση πληρωμών! Ο οίκος μάλιστα εκτιμά ότι η Ευρωζώνη θα απορρίψει τελικά τη σχετική συμφωνία της Φινλανδίας με την Ελλάδα. Εκπρόσωπος του γερμανικού υπ. Οικονομικών υπογράμμισε χθες με έμφαση πως "μια τέτοια διμερής συμφωνία δεν θα πρέπει να συναφθεί σε βάρος των υπολοίπων χωρών οι οποίες συνεισφέρουν στην παροχή βοήθειας στην Αθήνα", προσθέτοντας ότι "χρειάζεται να υπάρξει διαπραγμάτευση".
ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: