Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 26, 2011

Ν.Μπρέιντι, F.Times:Και να θέλει η Ελλάδα να σωθεί όπως η Αργεντινή, δεν μπορεί.Δεν έχει ανάπτυξη(!)



Ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Νίκολας Μπρέιντι, ο εμπνευστής του περίφημου "σχεδίου Μπρέιντι" για την κρίση χρέους στη Λατινική Αμερική, εξέφρασε την εκτίμηση προς τους Financial Times πως μία λύση ανάλογη με εκείνη των ομολόγων Μπρέιντι με τα οποία οι χώρες της Λ. Αμερικής κατόρθωσαν να ελέγξουν το χρέος τους τη δεκαετία του 1990, δεν έχει εφαρμογή στην Ελλάδα.
Το "σχέδιο Μπρέιντι" οδήγησε στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στη Λ. Αμερική μέσα από την ανταλλαγή των ομολόγων των χρεωμένων χωρών που είχαν ιδιώτες με νέα εγγυημένα ομόλογα.
Ωστόσο, ο ίδιος ο πατέρας του σχεδίου σημειώνει στην βρετανική εφημερίδα ότι όταν στις αρχές της δεκαετίας του 1990 εφαρμόσθηκε το εν λόγω πρόγραμμα στην Λατινική Αμερική, οι χώρες που υπάχθηκαν σε αυτό βρισκόταν σε φάση ανάπτυξης, κάτι που δεν ισχύει ούτε για την Ελλάδα ούτε για την Πορτογαλία. Ο Μπρέιντι εξέφρασε την άποψη πως η δημοσιονομική λιτότητα δεν δίνει απάντηση στα προβλήματα της Ευρωζώνης και στάθηκε περισσότερο στο σκέλος της ανάπτυξης.

«Χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία δεν έχουν την ανάπτυξη που απαιτείται για να εφαρμοστεί αυτό το σχέδιο και καμία από τις λύσεις που έχουν προς το παρόν τεθεί επί τάπητος δεν αφορά σε πραγματική μείωση του χρέους», δήλωσε σχετικώς, προσθέτοντας πως ακόμη και εάν προχωρήσει το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, το χρέος της χώρας θα εξακολουθήσει να είναι από τα μεγαλύτερα διεθνώς.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=24552&Itemid=162

Δεν υπάρχουν σχόλια: