Τρίτη, Νοεμβρίου 29, 2011

Ευχή ή κατάρα ή μικρότερη ευρωζώνη;;..


Από το sofokleous10.gr

Η Γερμανία δεν κάνει βήμα πίσω στην επιδίωξή της για αναμόρφωση προς το αυστηρότερο των Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αναζωπυρώνοντας τα σενάρια περί δημιουργίας μίας Ευρώπης δύο ταχυτήτων. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες τα τεχνικά κλιμάκια και οι εμπειρογνώμονες δουλεύουν εδώ και ένα μήνα στην κατεύθυνση της αλλαγής των Συνθηκών. Ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί, είναι οι επισημάνσεις στελέχους της κυβέρνησης Μέρκελ ότι οι...
όποιες αλλαγές στην Συνθήκη της Λισαβόνας -και πιο συγκεκριμένα στο άρθρο 37- «θα πρέπει να επικυρωθούν από… χθες».
Την ίδια στιγμή η Άνγκελα Μέρκελ εξακολουθεί να δηλώνει αντίθετη στην προοπτική έκδοσης ευρωομολόγων ενώ στο πλευρό της στέκονται και άλλες χώρες με ισχυρή δημοσιονομική θέση, όπως η Ολλανδία. Τι ενσωματώνει όμως το άρθρο 37 της Συνθήκης της Λισαβόνας που ενεργοποιεί σε βαθμό κατεπείγοντος τους ειδικούς για την αντικατάστασή του; Το άρθρο 37 παραπέμπει σε ένα άλλο άρθρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 122, το οποίο προβλέπει την «ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ συνεισφορά όλων των χωρών της ΕΕ και όχι μόνο της Ευρωζώνης, σε περίπτωση που κάποια χώρα της ζώνης του ευρώ αντιμετωπίσει τον κίνδυνο χρεοκοπίας». Προκειμένου λοιπόν να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο που θα μπορούσε να έχει ολέθριες συνέπειες για τις ισορροπίες σε ολόκληρη την ΕΕ, τα υπουργεία Οικονομικών, υπό τις οδηγίες των ηγετών, φροντίζουν να αποστειρώσουν τις συνθήκες από… επικίνδυνες διατάξεις.
Όπως δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, οι αλλαγές στις Συνθήκες έχουν στόχο να φέρουν την Ευρώπη πιο κοντά στη δημοσιονομική ένωση. Θα αφορούν αλλαγές που σχετίζονται με τις κυρώσεις για τις χώρες μέλη που παραβιάζουν τους κανόνες του κοινού νομίσματος. Παρά τις αρχικές του διαφωνίες ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί συμφώνησε τελικά με την πρόταση της Γερμανίας για αλλαγές στην Συνθήκη της Ευρωπαϊκή Ένωσης, ώστε οι ευρωπαϊκές αρχές να μπορούν να παρεμβαίνουν στους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών της ευρωζώνης.
Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές πως η Γερμανία είναι αυτή που κρατάει στα χέρια της, την τύχη της Ευρωζώνης και δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένη να κάνει πίσω στις επιδιώξεις της.
Πολιτικοί και οικονομικού κύκλοι υποστηρίζουν πως τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει απόλυτη γερμανική κυριαρχία στην Ευρώπη, με ότι κι αν συνεπάγεται αυτό για τις αδύναμες δημοσιονομικά χώρες του νότου. Η σκληρή στάση του Βερολίνου, παρά το πλήγμα που δέχθηκε από την αποτυχημένη δημοπρασία ομολόγων, εντείνει τα σενάρια περί διάσπασης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε Ευρώπη του βορρά και Ευρώπη του νότου.
Είναι χαρακτηριστικό πως η Nomura επιμένει στα σενάρια περί διάσπασης της Ευρωζώνης. Έπειτα από την πολυσυζητημένη έκθεσή της, με την οποία προσέγγιζε το ζήτημα της διάλυσης του ευρώ από νομική σκοπιά, τώρα επανέρχεται με νέα έκθεση, η οποία επιχειρεί να προβλέψει το νομισματικό καθεστώς που θα επικρατήσει στις χώρες της Ευρωζώνης, μετά τη διάλυση της νομισματικής ένωσης. Το σενάριο της διάσπασης της Ευρωζώνης έχει γίνει πιο πιθανό, αναφέρουν οι οικονομολόγοι της Nomura, αν και ξεκαθαρίζουν ότι για εκείνους, δεν αποτελεί το κεντρικό σενάριο των προβλέψεών τους. Μάλιστα, σύμφωνα με τη Nomura, υπάρχει τόσο κίνδυνος μιας περιορισμένης διάσπασης της Ευρωζώνης, η οποία θα περιλαμβάνει την έξοδο μόνο μερικών από τις μικρότερες χώρες, όσο και μιας ολοκληρωτικής διάλυσης της νομισματικής ένωσης, όπου το ευρώ θα πάψει να υφίσταται και όλες οι χώρες μέλη θα πρέπει υιοθετήσουν νέα εθνικά νομίσματα.
Αλλά και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας της Αγγλίας, David Miles, προειδοποίησε πως αυξάνεται η πιθανότητα εξόδου χώρας από την ευρωζώνη. «Δεν νομίζω πως νιώθει κανείς από εμάς σίγουρος ότι όλες οι χώρες που απαρτίζουν την ευρωζώνη, θα παραμείνουν στο ευρώ», τόνισε ο Miles.
H ευρωζώνη δεν αναμένεται να ξεπεράσει την κρίση χρέους υπό την παρούσα της μορφή, σύμφωνα με την κρατούσα άποψη διακεκριμένων προσωπικοτήτων και οικονομολόγων σύμφωνα με έρευνα του Reuters. Αναλυτικότερα, οι 14 από τους 20 επιφανείς ακαδημαϊκούς και ανεξάρτητους αναλυτές που ερωτήθηκαν το περασμένο δεκαήμερο συμφωνούν ότι η σύνθεση της ευρωζώνης θα αλλάξει. Εξ αυτών, δέκα οικονομολόγοι θεωρούν ως πιθανή λύση τη δημιουργία ενός «νέου πυρήνα» της ευρωζώνης με λιγότερα μέλη, ενώ επτά από τους ερωτηθέντες εκτιμούν πως η Ελλάδα θα πρέπει να αποκλειστεί από αυτόν. Έξι ερωτηθέντες προβλέπουν ότι η ευρωζώνη θα παραμείνει ως έχει, παρά το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν καταλήξει ακόμα στις κατάλληλες αποφάσεις για να δώσουν λύση στην κρίση.