Σάββατο, Δεκεμβρίου 10, 2011

Τα λεωφορεία των αστέγων

Εκατοντάδες άστεγοι του Λονδίνου μέχρι πριν λίγες μέρες κοιμόντουσαν μέσα στα βραδινά λεωφορεία της πρωτεύουσας προστατεύοντας τον εαυτό τους από τον κρύο, τη βροχή, την υγρασία... Ένα κάθισμα τους αρκούσε για να ξεκουράσουν για λίγο το ταλαιπωρημένο σώμα τους.
Ο ντοκιμαντερίστας Robert Wilkins δημιούργησε μια ταινία μικρού μήκους στην οποία πρωταγωνιστούν άστεγοι που "κατοικούν" στα  λεωφορεία της γραμμής και την ανέβασε στο Blog του στην Βρετανική Guardian.
Ο Wilkins  βρέθηκε στο N29 που έχει αφετηρία την Trafalgar Square και φτάνει μέχρι το Enfield.
Στο λεωφορείο, είδε ανθρώπους που βρίσκουν ένα ασφαλές καταφύγιο για να κοιμηθούν τα βράδια. Συνήθως ταλαιπωρημένοι, φορώντας κουρελιασμένα ρούχα, άπλυτοι αλλά πάντα πρόθυμοι να μιλήσουν και να μοιραστούν τις προσωπικές τους ιστορίες.
Ο Robert μίλησε με τουλάχιστον 70 άστεγους επιβάτες τις νύχτες που δημιούργησε το ντοκιμαντέρ.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σπάνια τα βράδια μπαίνουν ελεγκτές στα λεωφορεία έτσι έστω και για λίγες ώρες καταφέρνουν να κοιμηθούν σε ένα κάθισμα έχοντας μια σχετική ζεστασιά και άνεση.
Όλα αυτά συνέβαιναν μέχρι χτες καθώς ο δήμος του Λονδίνου αντικαθιστά τα γνωστά Bendy bus με πεντακόσια νέας γενιάς στα οποία δεν θα μπορούν να βρουν καταφύγιο η άστεγοι.
Η Thames Reach, φιλανθρωπικός οργανισμός για τους αστέγους, έχει καταγράψει 214 άστεγους στα βραδινά  λεωφορεία κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών.
Το ένα τρίτο είναι από χώρες της  Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, το άλλο ένα τρίτο από το Ηνωμένο Βασίλειο και οι υπόλοιποι είναι μετανάστες, άλλοι νόμιμοι και άλλοι παράνομοι.
 http://news247.gr/kosmos/news/ta_lewforeia_twn_astegwn.1531032.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: