Πέμπτη, Δεκεμβρίου 29, 2011

Οι εισαγγελείς και η ουρά

Αυτές τις μέρες στις Εφορίες σχηματίζεται ένα μακρύ ανθρώπινο κομποσκοίνι που φτιάχνεται το χάραμα και σπάει το μεσημέρι. Κάθε κόμπος έχει και μία διαφορετική ιστορία φορολογικού πόνου να διηγηθεί. Άλλος πάει να καταθέσει πινακίδες και άλλος καμιά καλή δικαιολογία για παλιές αμαρτίες που δεν εξομολογήθηκαν. Τέλος πάντων, αυτές τις μέρες δεν θέλεις να είσαι στην Εφορία, εκτός και αν είσαι ο καφετζής από δίπλα.
Οι ουρές στις Εφορίες είναι περίπου όπως αυτές στα νοσοκομεία - σπανίως είσαι εκεί για καλό λόγο. Έβλεπα προχθές την εικόνα στη ΔΟΥ της περιοχής μου. Η ουρά είχε μήκος τριών ορόφων. Σκαλί και άνθρωπος για τα αυτοκίνητα και τον ΦΠΑ. Στο εισόδημα γύρω στους δεκαπέντε. Και μιλάμε για τις 07.30 το πρωί, μισή ώρα πριν οι υπάλληλοι πιάσουν δουλειά. Φαντάσου, λοιπόν, ότι αφιερώνεις τη μέρα σου στην Εφορία, δεν γνωρίζεις το σωστό έντυπο και τρέμεις την ερώτηση προς τον εκνευρισμένο υπάλληλο. Είσαι εκεί για να κάνεις, κατά τον Βενιζέλο, το πατριωτικό σου καθήκον. Μεταξύ μας είσαι εκεί επειδή δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς. Και από ένα ραδιόφωνο ακούς για την παραίτηση των δύο οικονομικών εισαγγελέων που καταγγέλλουν παρεμβάσεις στο έργο τους. Λογικά αισθάνεσαι όπως ο πιστός που είδε να συλλαμβάνουν τον Εφραίμ χριστουγεννιάτικα -προσβεβλημένος. Αλλά πολύ περισσότερο αισθάνεσαι κορόιδο.
Οι εισαγγελείς παραιτήθηκαν υπαινισσόμενοι παρεμβάσεις στο έργο τους, ενώ εξέφρασαν και τη διαφωνία τους με το νέο καθεστώς άσκησης των ελέγχων. Ακολούθησε η σκληρή απάντηση των υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης που επισημαίνουν ότι η άσκηση του ελέγχου αναβαθμίζεται σε επίπεδο Αρείου Πάγου. Και η ανακοίνωση καταλήγει με ένα θεαματικό: «Όποιος ισχυρίζεται ότι υπάρχει θέμα «υπαγόρευσης ή απαγόρευσης» στη δράση του ως εισαγγελικού λειτουργού, οφείλει να αναφέρει αμέσως συγκεκριμένα στοιχεία, διαφορετικά συμβάλλει στη δημιουργία «γκρίζων ζωνών» που τόσο πολύ έχουν δηλητηριάσει τα τελευταία χρόνια τον δημόσιο βίο.» Καλό, αλλά με ένα μικρό πρόβλημα.
Αυτή η προτροπή για την επίδειξη στοιχείων θυμίζει το «όποιος έχει στοιχεία να τα πάει στον εισαγγελέα» που πρέπει, επιτέλους, να συμπεριληφθεί στον όρκο των μελών της κυβέρνησης. Αλλά αυτό είναι σαν την πρόσκληση του ιερέα στους γάμους των καθολικών. Μπορεί να ξέρεις τι κρυφό κάνει η νύφη τα βράδια, αλλά ταυτοχρόνως ξέρεις ότι είναι καλύτερο να σιωπήσεις για πάντα. Το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο όταν οι υπουργοί απευθύνονται σε εισαγγελείς. Είναι προφανές ότι δεν μπορούν να τους ζητήσουν να στείλουν τα στοιχεία στον εισαγγελέα. Όμως, αλήθεια, με τι στοιχεία περιγράφεις ένα τηλεφώνημα ή μία φιλική συζήτηση; Πώς μπορεί ένας εισαγγελέας να αποδείξει ότι δέχθηκε πιέσεις ή παρεμβάσεις; Δεν μπορεί. Συνεπώς οφείλει να σιωπήσει ή να παραιτηθεί. Δεν αποκλείεται, βέβαια, οι δύο υπουργοί να έχουν όλο το δίκαιο με το μέρος τους. Οι εισαγγελείς μπορεί να αντιδρούν επειδή θα απολέσουν τον πρώτο λόγο στην άσκηση ελέγχου. Ίσως και να κατευθύνονται από κομματικές σκοπιμότητες. Προσθέστε και εσείς όποια εκδοχή θέλετε, πείτε ότι είναι πιστοί του Εφραίμ με τάσεις αναχωρητισμού.
Όμως βρείτε έναν τρόπο να τα παρουσιάσετε όλα αυτά στους ανθρώπους που συνωστίζονται στις Εφορίες από τα χαράματα. Συζητήστε το με αυτούς που αύριο θα πληρώσουν τέταρτη δόση έκτακτης εισφοράς, τέλη κυκλοφορίας και ΔΕΗ. Πείτε το στους πολίτες που, στημένοι στην Εφορία, ξέρουν ότι η καχεξία μας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην κλοπή των φόρων. Δεν ξέρω τι θα σας απαντήσουν. Ξέρω ότι θα διεκδικήσουν το ηθικό δικαίωμα να φύγουν από την ουρά.
 http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.article&id=11412

Δεν υπάρχουν σχόλια: