Πέμπτη, Φεβρουαρίου 16, 2012

Τα καρφιά στο φέρετρο της Ελλάδας μετρά η UBS - Η Ελλάδα δεν μπορεί να σωθεί με τη νέα δανειακή σύμβαση - Μετά το PSI+ θα αποχωρήσει το ΔΝΤ; - Προσεχώς η ενεργοποίηση των CDS


Τα... καρφιά στο φέρετρο της Ελλάδας, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, μετρά στην τελευταία 8σέλιδη ανάλυσή της με τίτλο "Q&A on the Greek debt restructuring" (Ερωτήσεις και απαντήσεις για το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους) η UBS.
Σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου η ετυμηγορία είναι σαφής: Η Ελλάδα μπορεί να σωθεί; Όχι. Η δεύτερη δανειακή σύμβαση και το σχέδιο αναδιάταξης του ελληνικού χρέους (PSI+) δεν είναι σε θέση να παράσχουν μια λύση διαρκείας στα ανυπέρβλητα προβλήματα της Ελλάδας. Γιατί;

Για δύο πολύ απλούς λόγους:
- Το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας θέτει έναν πολύ φιλόδοξο στόχο. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας στο 4,7% από 9% το 2012. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οίκου, δεδομένου και του PSI+, η Ελλάδα θα πρέπει το 2014 να μειώσει το έλλειμμα από το 3,9% στο 1,4%. Και όλα αυτά θα πρέπει να συμβούν μέσα σε ένα περιβάλλον βαθιάς ύφεσης, ρευστού πολιτικού περιβάλλοντος και αύξησης των κοινωνικών αντιδράσεων. Κατά τη UBS, υπό το εξαιρετικά δυσμενές αυτό κλίμα, οι προβλέψεις του ΔΝΤ για επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη από το 2013, μοιάζουν ανέφικτες.
- Ακόμη και αν το ελληνικό πρόγραμμα (νέα δανειακή σύμβαση και PSI+) στεφθούν από επιτυχία, η Ελλάδα το 2020 θα έχει μειώσει το χρέος της στο 120% του ΑΕΠ. Μακροπρόθεσμα και μετά το 2020, ωστόσο, αναμένεται να ανοίξει εκ νέου ο φάκελος "βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους".

"Δεν θεωρούμε πως το PSI+ μπορεί να σώσει την Ελλάδα. Οι ανισορροπίες της οικονομίας της χώρας είναι τόσο μεγάλες που δεν μπορούν να επιλυθούν με καμία αναδιάρθρωση χρέους: Δημοσιονομικό έλλειμμα και έλλειψη ανταγωνιστικότητας είναι μερικά μόνο από τα μεγάλα αγκάθια της ελληνικής οικονομίας", σχολιάζουν οι αναλυτές του οίκου.

Κατά τους ίδιους, το PSI+ μπορεί απλά να επιφέρει μια προσωρινή ανακούφιση στην Ελλάδα. Και αυτό για τους εξής λόγους:
- Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα μειώσει τους κινδύνους κατάρρευσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
- Μετά το PSI+ το ζήτημα πλέον θα είναι τυπικό: Κλασικό πρόγραμμα τυου ΔΝΤ: Χρηματοδότηση του ελλείμματος και εξισορρόπηση της οικονομίας.

Τι θα συμβεί μετά;
Μετά την ολοκλήρωση του PSI+, η στάση του ΔΝΤ απέναντι στην Ελλάδα θα αλλάξει. Μάλιστα δεν αποκλείεται ο διεθνής οργανισμός να επιλέξει την αποχώρησή του από τη μάχη "διάσωσης της Ελλάδας", όπως έχει κάνει άλλωστε και στο παρελθόν.
"Μια χρεοκοπία της Ελλάδας χωρίς σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών θα άφηνε τη χώρα αντιμέτωπη με μια και μόνη επιλογή: Να τυπώσει το δικό της χρήμα. Ωστόσο, δεδομένου του σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, η λύση αποχώρησης του ΔΝΤ φαντάζει εφικτή", εκτιμά η UBS.

Εθελοντικό ή όχι το PSI+;
Σύμφωνα με τη UBS, το haircut στο ελληνικό χρέος δεν θα είναι εθελοντικό, αφού θα υιοθετηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs) και στη συνέχεια θα υπάρξει ενεργοποίηση των CDS.
Το εθελοντικό haircut δεν θα οδηγήσει σε τέτοια συμμετοχή ώστε να πειστεί και να ικανοποιηθεί το ΔΝΤ. Αυτό σημαίνει πως πολύ σύντομα θα επιλεγεί η αναγκαστική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, θα υιοθετηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs) και στη συνέχεια θα υπάρξει ενεργοποίηση των CDS...

Δεν υπάρχουν σχόλια: