Πέμπτη, Μαρτίου 01, 2012

Ο δρόμος προς την δραχμή…


Από το badmoney.gr

Λίγα 24ωρα μόνο μετά την, κατά Β. Βενιζέλο, «μεγαλύτερη οικονομική συμφωνία της Ελλάδας μετά τον πόλεμο», ελάχιστοι πιστεύουν ότι η διάσωση της χώρας από τη χρεοκοπία είναι πλέον γεγονός, με όσα συμφώνησαν το Eurogroup και...
οι ιδιώτες πιστωτές μας τα ξημερώματα της 21ης Φεβρουαρίου, ενώ το γερμανικό κατεστημένο παίζει απροκάλυπτα ένα διπλό παιχνίδι: 
Η Μέρκελ ομνύει στην ενότητα της Ευρωζώνης και στη διάσωση της Ελλάδας, ενώ κορυφαίοι γερμανοί τραπεζίτες στοιχηματίζουν δημόσια ότι το καλοκαίρι η Ελλάδα θα προσγειωθεί.... ανώμαλα στη δραχμή! 
Το «πακέτο» της 21ης Φεβρουαρίου έχει τόσες δυσκολίες και είναι τόσο «επιρρεπές σε ατυχήματα», κατά την έκφραση που χρησιμοποιεί το ίδιο το ΔΝΤ στην απογοητευτική έκθεσή του για τη βιωσιμότητα του χρέους, που μοιάζει με ένα παιχνίδι «win-win» μόνο για τη Γερμανία: 
Αν η Ελλάδα πάρει μια «λάθος στροφή» και βρεθεί εκτός Ευρωζώνης, οι Γερμανοί θα μπορούν να αποδώσουν το «ατύχημα» αποκλειστικά σε ελληνική υπαιτιότητα και να αποφύγουν τη βαριά πολιτική ευθύνη της πρώτης εξόδου μιας χώρας από την Ευρωζώνη. Ταυτόχρονα, όμως, οι ευρωπαίοι πιστωτές μας, με τους ολοφάνερα αποικιοκρατικούς όρους του νέου δανείου, θα μπορούν να κατασχέσουν κάθε στοιχείο της ελληνικής δημόσιας περιουσίας, ακόμη και τα εθνικά αποθέματα χρυσού! 
Αν η Ελλάδα, ως εκ θαύματος, επιβιώσει του... γερμανικού χειρουργείου και εφαρμόσει επιτυχώς, με απίστευτο κόστος για την κοινωνία, το δεύτερο Μνημόνιο, πάλι η γερμανική πολιτική θα έχει θριαμβεύσει: Θα στείλει το μήνυμα ότι η ακραία συνταγή λιτότητας είναι μονόδρομος για την Ευρώπη, αφού πέτυχε ακόμη και στην Ελλάδα. Παράλληλα η χώρα μας θα αποτελεί για πολλά χρόνια το παράδειγμα προς αποφυγή για κάθε «απείθαρχη» κυβέρνηση, αφού για πολλά χρόνια θα βρισκόμαστε σε καθεστώς «υποτέλειας χρέους», με άκρως ταπεινωτικούς κανόνες επιτήρησης από «μπάστακες» της Κομισιόν, δέσμευση των δημοσίων εσόδων για πάση θυσία εξυπηρέτηση του χρέους (ακόμη και αν διακόπτονται πληρωμές μισθών και συντάξεων!) και ουσιαστικά η ελληνική οικονομία θα κινείται από τους πιστωτές και προς όφελος, πρωτίστως, αυτών. 
Δεν είναι καθόλου τυχαίο –και είναι άκρως ανησυχητικό– ότι η γερμανική ελίτ παίζει ανοικτά ένα διπλό παιχνίδι με την Ελλάδα: Σε ρόλο «καλού χωροφύλακα», η Άνγκελα Μέρκελ δήλωνε την Παρασκευή ότι είναι άκρως επικίνδυνη για την Ευρώπη μια χρεοκοπία της Ελλάδας και η διάσπαση της Ευρωζώνης, τονίζοντας ότι θα πρέπει να αποτραπεί. Στον αντίποδα, κορυφαίο στέλεχος του γερμανικού τραπεζικού τομέα, που με όσα δηλώνει εκφράζει συμπυκνωμένα τις θέσεις της γερμανικής οικονομικής και επιχειρηματικής ελίτ, δήλωσε ανοικτά ότι η Ελλάδα πολύ σύντομα, ίσως και αμέσως μετά τις εκλογές, θα οδηγηθεί σε ελεγχόμενη πτώχευση και έξοδο από το ευρώ. 
Δηλώσεις-σοκ: «Τον Ιούνιο πάτε... δραχμή»! 
Μιλώντας στον Γιάνη Βαρουφάκη, σε ντοκιμαντέρ του έλληνα οικονομολόγου που μεταδόθηκε από το βρετανικό Channel 4, ο Ρόμπερτ Χάλβερ, επικεφαλής οικονομολόγος της κορυφαίας γερμανικής επενδυτικής τράπεζας Baader Bank, δεν μάσησε τα λόγια του: 
– Έχουμε δύο χώρες στην Ευρωζώνη που δεν μπορούν να συνεχίσουν ως μέλη της, την Ελλάδα και την Πορτογαλία. Οι Έλληνες και οι Πορτογάλοι δεν έχουν την παραμικρή προοπτική να πετύχουν εντός της Ευρωζώνης. Πρέπει να βγουν για δύο χρόνια, να υποτιμήσουν τα νομίσματά τους και μετά να επανέλθουν στην Ευρωζώνη. Οι αποφάσεις για νέα «πακέτα» στην Ελλάδα είναι καθαρά πολιτικές. Όμως, μετά τις εκλογές στη Γαλλία, αφού η ΕΚΤ θα έχει προσφέρει πρόσθετη ρευστότητα στις τράπεζες και αφού θα έχουμε θέσει σε λειτουργία έναν ισχυρότερο μηχανισμό διασώσεων τον Ιούνιο (σ.σ.: αναφέρεται στον μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας), τότε θα δούμε ότι η Ελλάδα και η Πορτογαλία θα πρέπει να βγουν από την Ευρωζώνη. Αυτό το πιστεύω βαθύτατα. Η κρίση από την Ελλάδα και την Πορτογαλία δεν θα μεταδοθεί, γιατί η ΕΚΤ προσφέρει τεράστια ρευστότητα στις τράπεζες, ακριβώς για να αποτρέψει τη μετάδοση της κρίσης στην Ιταλία και την Ισπανία. Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να προσφέρει 1 τρισ. ευρώ στις τράπεζες, ακριβώς για να αποτρέψει τη μετάδοση της κρίσης. Οι αγορές γνωρίζουν ότι η Ελλάδα θα βγει από την Ευρωζώνη και κανείς δεν θα σοκαριστεί. Από τότε που ανέλαβε ο κ. Ντράγκι, η ΕΚΤ έχει γίνει πραγματικός δανειστής έσχατης καταφυγής για τις τράπεζες. Η ΕΚΤ μπορεί να τυπώσει όσο χρήμα θέλει και αυτός θα είναι ο δρόμος εξόδου από αυτήν την κρίση χρέους. Είμαι σίγουρος ότι όταν τελειώσουμε με τις γαλλικές εκλογές και πάρουν οι τράπεζες ρευστότητα από την ΕΚΤ, η Ελλάδα θα περάσει σε ελεγχόμενη πτώχευση (controlled insolvency) και θα βγει από το ευρώ. 
Έχει ιδιαίτερη σημασία, για να γίνει πλήρως κατανοητό το σχέδιο που παρουσιάζει ο γερμανός τραπεζίτης και δεν φαίνεται να απέχει από τους σχεδιασμούς που γίνονται στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και την ΕΚΤ, να γίνει αντιληπτό τι σημαίνει ο όρος controlled insolvency, υπό το φως και του δεύτερου Μνημονίου και της νέας δανειακής σύμβασης, που ήδη έχει εγκρίνει η Βουλή με πλειοψηφία δύο τρίτων: Η έννοια της «ελεγχόμενης πτώχευσης» έχει χαρακτήρα προστατευτικό μόνο για τους πιστωτές της Ελλάδας, που θα έχουν ανεμπόδιστη πρόσβαση στην περιουσία της χώρας για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις τους μέσω κατασχέσεων! 
Οι κίνδυνοι «ατυχήματος» 
Αυτό που ο κ. Χάλβερ φαίνεται να προεξοφλεί είναι ότι μέσα στους επόμενους μήνες είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει κάποιο «ατύχημα» στην πορεία εφαρμογής ενός σχεδίου που ακόμη και το ίδιο το ΔΝΤ σκιαγραφεί στην έκθεσή του για τη βιωσιμότητα του χρέους ως... άκρως επικίνδυνη αποστολή: 
Ο πρώτος σοβαρός κίνδυνος «ατυχήματος» εντοπίζεται στο PSI: Σύμφωνα με τους όρους ανταλλαγής και «κουρέματος» του χρέους, που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή, απαιτείται συμμετοχή στο PSI των κατόχων ποσοστού τουλάχιστον 75% του χρέους των 206 δισ. ευρώ, αλλιώς το πρόγραμμα θα ματαιωθεί από την κυβέρνηση – νωρίτερα γινόταν λόγος για 66%, αλλά διαπιστώθηκε ότι οι όροι που ενσωματώνονται στα ομόλογα αγγλικού δικαίου που ήδη έχουν εκδοθεί επιβάλλουν να ανεβεί το όριο στο 75%. Αν το ποσοστό συμμετοχής ξεπεράσει το 75%, αλλά όχι και το 90%, η κυβέρνηση θα εξετάσει την εφαρμογή των ρητρών συλλογικής δράσης (CAC’s), για να «κουρέψει» υποχρεωτικά και τη μειοψηφία των πιστωτών, κάτι που θα ενεργοποιήσει τα CDS και θα κατατάξει την Ελλάδα στην κατηγορία default (χρεοκοπία) των οίκων αξιολόγησης. Αν η συμμετοχή ξεπεράσει το 90%, χωρίς όμως να προσεγγίσει το 100%, οι ρήτρες δεν ενεργοποιούνται και θα πρέπει να γίνει νέα διαπραγμάτευση με τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, για να καλυφθεί το «κενό» που θα προκύψει, με ένα δάνειο επιπλέον των 130 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση υπολογίζει ως πιθανότερο σενάριο για την εξέλιξή του, να υπάρξει μια συμμετοχή μεταξύ 75% και 90% και να ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης, μέσω των οποίων το «κούρεμα» θα επιβληθεί στο 100% των ομολόγων, αλλά και το σενάριο της πλήρους αποτυχίας, με συμμετοχή κάτω από το 75%, δεν θεωρείται εντελώς απίθανο. 
Αν ξεπερασθεί ο σκόπελος του PSI και εγκριθεί οριστικά το νέο δάνειο των 130 δισ. ευρώ, η σημερινή και η αμέσως επόμενη κυβέρνηση θα βρεθούν απέναντι στον εφιάλτη της εφαρμογής του νέου Μνημονίου, που οδηγεί σε... μέτρα κατά ριπάς: Δεν είναι μόνο ο ατέλειωτος κατάλογος των προαπαιτούμενων μέτρων που ήδη περνούν από τη Βουλή, με στόχο να έχουν ψηφισθεί πριν από τη Σύνοδο Κορυφής και το έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα την 1η Μαρτίου. Μέχρι το τέλος Μαρτίου πρέπει να ληφθούν πολλά ακόμη μέτρα που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο εντός αυτής της προθεσμίας, ενώ τον Ιούνιο η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να διαπραγματευθεί με την «τρόικα» τη φορολογική μεταρρύθμιση και ένα «πακέτο» μέτρων της τάξεως των 6 δισ. ευρώ, για το 2013 και το 2014. Στο μεταξύ, όμως, από την καθημερινή επιτήρηση που καθιερώνεται από την «τρόικα» και τον επόμενο τριμηνιαίο έλεγχό της, θα αποκαλυφθεί ότι η απροσδόκητα βαθιά ύφεση εκτροχιάζει εκ νέου τον προϋπολογισμό, κάτι που, σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο, θα πρέπει να οδηγήσει αμέσως στη λήψη διορθωτικών μέτρων, με νέες μεγάλες περικοπές δαπανών. Σε αυτήν τη διαδικασία συνεχούς βύθισης της οικονομίας στη λιτότητα και την ύφεση, όλοι οι σοβαροί αναλυτές θεωρούν ότι δεν θα αργήσει η ώρα που είτε η ελληνική κοινωνία δεν θα αντέξει άλλο, είτε οι πιστωτές-επιτηρητές μας θα θελήσουν να δώσουν τέλος στο πείραμα «διάσωσης» της Ελλάδας και να επιτρέψουν την πρώτη έξοδο χώρας από την Ευρωζώνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: