Τρίτη, Μαρτίου 27, 2012

Καλοκαίρι έκρηξης φοβάται η «τρόικα»



  • Οι «κρυφές» δεσμεύσεις για «τσάκισμα» μισθών-συντάξεων
  • Ανέλαβαν υποχρέωση για νέα σκληρή επιδρομή σε συνταξιούχους και μισθωτούς, αλλά δεν... το διαφημίζουν, λόγω εκλογών!
  • «Εφιάλτης» για τον επόμενο υπουργό Οικονομικών οι περικοπές 11 δισ. ευρώ που θα αποφασισθούν τον Ιούνιο
  • Κυβερνούν με κόλπα, αλλά θα τους έρθει κόλπος...
Την ώρα που ο Γ. Κουτρουμάνης επιχειρεί στις δημόσιες παρεμβάσεις του να «θολώσει» την εικόνα των επερχόμενων μέτρων κατά μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και συνταξιούχων, ώστε να ψηφίσουν οι Έλληνες χωρίς να γνωρίζουν καλά τι τους περιμένει την επομένη των εκλογών, μια προσεκτική ανάγνωση της επιστολής Παπαδήμου-Βενιζέλου-Προβόπουλου προς το ΔΝΤ αποκαλύπτει ότι έχουν ήδη αναληφθεί σαφείς δεσμεύσεις για «τσάκισμα» μισθωτών και συνταξιούχων μέσα στο 2012!

Στην αγορά εργασίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η μεγάλη... σφαγή των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, με βάση την πρόσφατη μεταρρύθμιση για το «τσεκούρωμα» βασικών μισθών και κλαδικών συμβάσεων. Όπως αποκάλυψε η Λ. Κατσέλη, μόνο τον τελευταίο μήνα υπογράφηκαν ατομικές συμβάσεις σε πάνω από 3.000 μικρές επιχειρήσεις, με μειώσεις μισθών που ξεπερνούν το 20%. Αυτή είναι μόνο η αρχή, όμως, αφού το Μνημόνιο ορίζει με σαφήνεια την υποχρέωση της νέας κυβέρνησης για νέο «πετσόκομμα» μισθών στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και των συντάξεων στο όνομα της δημοσιονομικής προσαρμογής:

• Για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, η επιστολή Παπαδήμου-Βενιζέλου-Προβόπουλου ξεκαθαρίζει ότι η πρόσφατη επώδυνη μεταρρύθμιση είναι μόνο η αρχή. Μέσα στο 2012 θα καταγραφούν όλες οι συνέπειες της μεταρρύθμισης, θα μετρηθεί αν και σε ποιο βαθμό βελτίωσε την ανταγωνιστικότητα και, αν κριθεί ότι δεν επιτυγχάνεται το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, η επόμενη ελληνική κυβέρνηση θα έχει τη δέσμευση να προχωρήσει σε νέο γύρο περικοπών με νομοθετική ρύθμιση. «Αν πριν από το τέλος του 2012 η επίπτωση (σ.σ.: των τελευταίων μεταρρυθμίσεων) στην αγορά εργασίας παραμείνει απατηλή (σ.σ.: «elusive» στο αγγλικό κείμενο) θα εξετάσουμε περισσότερες άμεσες παρεμβάσεις», αναφέρει η επιστολή, αποσαφηνίζοντας τη δέσμευση για νέα νομοθετική ρύθμιση για τη μείωση των μισθών.

• Όσον αφορά τα «ήξεις αφήξεις» Κουτρουμάνη για τις συντάξεις («δεν θα μειωθούν οι συντάξεις, εκτός αν...»), μια προσεκτική ανάγνωση της επιστολής Παπαδήμου-Βενιζέλου-Προβόπουλου στην Κ. Λαγκάρντ αποκαλύπτει ότι αποτελούν πολιτικό «προπέτασμα καπνού», για να μη γίνει αντιληπτό πού ακριβώς οδηγεί το νέο σχέδιο «σωτηρίας» της χώρας: «Με δεδομένη», αναφέρει η επιστολή, «τη μεγάλη συμμετοχή των συνταξιοδοτικών δαπανών στις δημόσιες δαπάνες, η μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή που απομένει θα πρέπει να περιλάβει πρόσθετες προσαρμογές στις συντάξεις. Αυτό θα γίνει με τρόπο που θα προστατεύει τους συνταξιούχους με τα χαμηλότερα εισοδήματα». Σε άλλο σημείο τονίζεται ότι: «μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2012, θα προσαρμόσουμε τις συντάξεις (με προστασία των χαμηλότερων εισοδημάτων) και θα διευρύνουμε τη βάση των εισφορών. Ως πρόσθετο μέτρο, μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα ετοιμάσουμε μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους αναλογιστική μελέτη για τον πρώτο πυλώνα των επαγγελματικών ταμείων σε εταιρείες με υπερβολικά κόστη κοινωνικής ασφάλισης (συγκριτικά με εταιρείες και κλάδους που καλύπτονται από το ΙΚΑ) και θα ολοκληρώσουμε μια λίστα σαφών προτάσεων για την εξάλειψη αυτών των διαφορών με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο (σ.σ.: δηλαδή, με περικοπή παροχών, ώστε να μην επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός)».

Κατά τα λοιπά, η εξεύρεση περικοπών δαπανών ύψους άνω των 11 δισ. ευρώ, για την οποία δεσμεύθηκε η κυβέρνηση έναντι της «τρόικας», και θα πρέπει να συμφωνηθεί μέσα στον Ιούνιο με την έγκριση του Μεσοπρόθεσμου, θα αποτελέσει πραγματικό πολιτικό «εφιάλτη» για την επόμενη κυβέρνηση - αρκεί να σκεφθεί κανείς με πόση δυσκολία βρέθηκαν πρόσφατα περικοπές δαπανών 325 εκατ. ευρώ, για να αντιληφθεί τη δυσκολία περικοπής 34πλάσιου ποσού! Η «τρόικα» και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εκφράζουν φόβους, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ακόμη και αν μετά τις εκλογές σχηματισθεί μια ισχυρή «μνημονιακή» κυβέρνηση, το καλοκαίρι θα φθάσει η Ελλάδα στα όρια της κοινωνικής έκρηξης, μόλις γίνει αντιληπτό πού οδηγούν τα νέα μέτρα, σε ένα περιβάλλον μάλιστα ολοένα επιταχυνόμενης κατάρρευσης της πραγματικής οικονομίας.

Η επιστολή Παπαδήμου-Βενιζέλου-Προβόπουλου καθιστά σαφές ότι η μείωση της μισθολογικής δαπάνης στο Δημόσιο θα φέρει πρόσθετη εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ, πέραν των 2,5 δισ. ευρώ συνολικής εξοικονόμησης μέχρι το τέλος του 2014, που θα φέρουν τα μέτρα που ήδη περιλαμβάνονται στο προηγούμενο Μεσοπρόθεσμο και δεν έχουν εφαρμοσθεί ακόμη στο σύνολό τους. Ο στόχος θα επιτευχθεί με μειώσεις μισθών και προσωπικού, πέραν των 15.000 απολύσεων που θα πρέπει να γίνουν φέτος με τον μηχανισμό της εφεδρείας, υπογραμμίζεται στην επιστολή.

Η επιστολή «φωτογραφίζει» τον μηχανισμό που θα οδηγήσει στο μεγάλο «τσεκούρωμα» φορέων και προσωπικού και θέτει υψηλό στόχο εξοικονόμησης, δηλαδή τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ τη διετία 2013-14: μέσα στον Ιούνιο θα είναι έτοιμη η μεγάλη μελέτη, που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, με συμμετοχή και ξένων ειδικών, για τον δημόσιο τομέα, η οποία θα αποκαλύψει (μετά τις εκλογές...) ποιοι οργανισμοί και υπηρεσίες πρέπει να κλείσουν, συμπαρασύροντας στην εφεδρεία (απόλυση) το προσωπικό τους.
http://kostasxan.blogspot.com.au/2012/03/blog-post_3744.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: