Πέμπτη, Μαΐου 31, 2012

Κυρία Λαγκάρντ, βρες το θάρρος να ζητήσεις συγγνώμη. Οι Έλληνες αξίζουν σεβασμό


Οι δηλώσεις της κ. Κριστίν Λαγκάρντ στην εφημερίδα «Γκάρντιαν» έφεραν στην επιφάνεια ένα σοβαρότατο ζήτημα –αυτό της φοροδιαφυγής- που αποτελεί την «αχίλλειο πτέρνα» της ελληνικής οικονομίας. Οσες προσπάθειες έγιναν μέχρι τώρα για την πάταξη του φαινομένου, απέτυχαν με αποτέλεσμα η φοροδιαφυγή να αποτελεί τον υπ’ αριθμό ένα λόγο, από κοινού με τα αμέτρητα σκάνδαλα των πολιτικών, που οδήγησαν την οικονομία στη σημερινή καταστροφή.
Το γνωρίζω ότι θα προκαλέσει …κατάπληξη αυτό που θα διαβάσετε στις επόμενες γραμμές, αλλά είναι η μόνη αλήθεια και δικαιολογεί σε ένα βαθμό τις αντιδράσεις των ξένων, συμπεριλαμβανομένων και των δανειστών, όταν τίθεται το ερώτημα για την (μέχρι της στιγμής) αποτυχία του Προγράμματος. Πιστεύουν πως η ανικανότητα συλλογής των φόρων, είναι η βασική αιτία της άμεσης απειλής πτώχευσης, που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.
Βέβαια, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για το κατηγορώ εναντίον του συνόλου του ελληνικού λαού, διότι και οι αξιωματούχοι της Αποστολής του Ταμείου παραδέχονται πως οι δημόσιοι και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, που αποτελούν και την πλειοψηφία, εκτελούν στο ακέραιο τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Πως μπορούν να κλέψουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι το κράτος, όταν αυτό έχει φροντίσει να αποσπά το «μερίδιό» του πριν ακόμα ο δημόσιος και ο ιδιωτικός υπάλληλος λάβουν τα χρήματα τα οποία δικαιούνται και για τα οποία εργάστηκαν σκληρά.
Εκει που έσφαλλε και απώλεσε εντελώς το δίκιο της η γενική διευθύντρια του Ταμείου ήταν η επιλογή της να κατηγορήσει συλλήβδην τους Ελληνες και τις Ελληνίδες για φοροδιαφυγή. Ακόμα, η σύγκριση.με το Νίγηρα, έδειξε έλλειψη ευαισθησίας για πολλά παιδιά στην Ελλάδα που δεν έχουν να φάνε και πολλούς ανθρώπους, που δεν έχουν δυνατότητα να αγοράσουν φάρμακα.
Εκανε τραγικό λάθος και είμαι βέβαιος πως το έχει μετανοιώσει –αυτό φάνηκε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ταμείου, την Τρίτη, αν και εξέφρασε μόνο λύπη και απέφυγε την απολογία. Η προσπάθεια να διευκρινίσει στο Facebook πως ομιλούσε για τους προνομιούχους, όπως και η έκφραση της λύπης της στο Δ.Σ., είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά για πολλούς Ελληνες δεν είναι αρκετές. Διότι απευθυνόταν σ’ ένα λαό, που έχει πληγωθεί, έχει πονέσει, έχει εξευτελιστεί από τις αποφάσεις των πολιτικών, που τον λοιδώρησαν και στο διεθνές ακροατήριο. Θα αποδειχθεί, επίσης, σύντομα πως στις ιδιαίτερες συζητήσεις που είχαν οι αρμόδιοι με τον προηγούμενο γενικό διευθυντή του ΔΝΤ, επέρριψαν τις δικές τους ευθύνες για την τραγική οικονομική κατάσταση της χώρας στους πολίτες. Διότι ο κάθε Στρός Καν και η κάθε κ. Λαγκάρντ, δεν ξύπνησαν μία μέρα και συνειδητοποίησαν πως ο ελληνικός λαός δήθεν φοροδιαφεύγει. Κάποιοι κατήγγειλαν το λαό και αυτοί που το έκαναν είναι οι κατά καιρούς συνομιλητές τους.
Εάν η κ. Λαγκάρντ έλεγε τα πράγματα με το όνομα τους, εάν δήλωνε πως οι περισσότεροι Ελληνες πληρώνουν ότι τους ζητηθεί, εάν είχε το θάρρος να επιρρίψει στους πολιτικούς τις μεγάλες ευθύνες, που τους αναλογούν άλλωστε, εάν μιλούσε για αυτούς που κατέκλεψαν τον εθνικό πλούτο και αθέτησαν τις υποσχέσεις τους προς τους δανειστές, θα ήταν «ηρωίδα» και δεν θα αντιμετωπιζόταν με απέχθεια από τον ελληνικό λαό. Η γενική διευθύντρια του Ταμείου, που μέχρι τώρα βοηθήσε ποικιλοτρόπως ιδιαίτερα όταν τα πράγματα δυσκόλευαν στο διοικητικό συμβούλιο και ακούγονταν φωνές διακοπής των δόσεων, μπορεί και τώρα –με το θάρρος που την διακρίνει- να στρέψει το κατηγορώ της για τη φοροδιαφυγή προς αυτούς που φέρουν την ευθύνη.
Η κ. Λακάρντ γνωρίζει καλύτερα από τον κάθε Ελληνα και την κάθε Ελληνίδα τί έφταιξε και η πατρίδα τους κρέμεται από την εσχάτη κλωστή της χρεωκοπίας. Και θα προσέφερε μεγάλη υπηρεσία και στον οργανισμό που διοικεί,, αν αντί δηλώσεων αναρτούσε στα πρωτοσέλιδα των ελληνικών και των διεθνών μέσων ενημέρωσης τον κατάλογο των φοροφυγάδων. Τον έχει στο συρτάρι της…
Follow on twitter@mignatiou

Δεν υπάρχουν σχόλια: