Κυριακή, Αυγούστου 26, 2012

Die Patin: Η «Νονά» Άγκελα Μέρκελ και το «σύστημα Μ»



Στην ταινία του Κόπολα για τη Μαφία παραπέμπει το βιβλίο Die Patin (Η Νονά) που βγήκε χθες και περιγράφει την Μέρκελ ως ανθρωποφάγα, ανταγωνιστική, νεκροθάφτη του ευρώ και εξουσιομανή. Το «χτύπημα» προέρχεται από ανθρώπους του κόμματός της.
Το βιβλίο Die Patin είναι χτύπημα κάτω από τη ζώνη για την γερμανίδα καγκελάριο ειδικά αφού προέρχεται από το εσωτερικό του κόμματός της. Συγγραφέας του είναι ηΓκέρτρουντ Χέλερ, καθηγήτρια λογοτεχνίας, στενή συνεργάτης του πρώην καγκελάριου της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ. Ασκεί οξύτατη κριτική στον τρόπο με τον οποίο κινείται στην εξουσία η Μέρκελ και συμπυκνώνει το σύνολο των επικρίσεων που της έχουν γίνει στο εσωτερικό του κόμματός της, το CDUως πολιτικό που «έφαγε» όλους τους άντρες ανταγωνιστές της, ως νεκροθάφτη του ευρώ και εξουσιομανή.
Στο βιβλίο της η Χέλερ ασκεί οξύτατη κριτική στο «σύστημα Μ», όπως αποκαλεί τις πρακτικές που ακολουθεί η Αγκελα Μέρκελ και δεν διστάζει να τις συγκρίνει με τις πρακτικές των Ναζί και των κομμουνιστικών καθεστώτων.
«Το σύστημα Μ καθιερώνει μια σιωπηλή παραλλαγή αυταρχικής εξουσίας, την οποία η Γερμανία δεν είχε γνωρίσει ως σήμερα» γράφει η Χέλερ.
«Οι δικτατορίες του 20ού αιώνα μας είχαν δώσει άλλες εμπειρίες σε ό,τι αφορά στο πολιτικό στυλ, παρότι οι ομοιότητες δεν μπορούν να παραβλεφθούν : η περιθωριοποίηση των κομμάτων, το κράμα θεματολογίας από οικοιοποιηθείσες βασικές θέσεις άλλων στρατοπέδων στα χέρια της ηγέτιδας. Η αδιαφορία της στον τρόπο που αντιμετωπίζει το κοινοβούλιο, τις συνταγματικές εγγυήσεις, τους κανόνες δικαίου και τα ηθικά στάνταρ» αναφέρει το βιβλίο.
Η συγγραφέας αφήνει να εννοηθεί ότι η Μέρκελ οδηγεί τη Γερμανία προς την κατάλυση της δημοκρατίας και την εγκαθίδρυση μιας σύγχρονης δικτατορίας. Σύμφωνα με την Χέλερ η Μέρκελ γατζώνεται στην εξουσία και αυτή της η επιδίωξη προέχει κάθε άλλης προτεραιότητας.
Συνηθισμένη στα τηλεοπτικά τοκ σόου η Χέλερ απάντησε χθες σε βροχή ερωτήσεων από τους δημοσιογράφους στην παρουσίαση του βιβλίου και αρνήθηκε ότι ότι το έγραψε υποκινούμενη από εσωκομματικούς αντιπάλους της Μέρκελ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: