Δευτέρα, Νοεμβρίου 12, 2012

Κ. Λαπαβίτσας: Η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ το 2013

Την άποψη ότι η Ελλάδα θα βγει από την ευρωζώνη το 2013 εξέφρασε ο Κώστας Λαπαβίτσας, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο SOAS στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με δηλώσεις του στο αμερικανικό κανάλι CNBC, ο Κ. Λαπαβίτσας τόνισε ότι «η Ευρώπη έχει δημιουργήσει ένα τέρας στην Ελλάδα μέσω της οικονομικής κακοδιαχείρισης της κατάστασης χρέους της χώρας και οι εργασίες που γίνονται για τη διάσωση της πιο προβληματικής οικονομίας της Ευρώπης, πιθανότατα θα πάψουν».

Ο ίδιος πάλι τόνισε ότι «θα εκπλαγώ εάν η Ελλάδα παραμείνει μέλος της ευρωζώνης το 2013», δήλωσε ο Κ. Λαπαβίτσας στο CNBC. Πρόσθεσε ότι αυτό δεν θα είναι το τέλος της ιστορίας. «Η Ελλάδα δεν μπορεί να διαχειριστεί την πειθαρχία του ευρώ, πρέπει να βγει από το ευρώ, να αναζωογονήσει την ανταγωνιστικότητά της», τόνισε.

Σχολίασε στο CNBC ότι η Ελλάδα χρειάζεται να βγει από το ευρώ αντί να τηρεί αυτή την ατελείωτη σειρά των κατασταλτικών μέτρων λιτότητας. «Πρέπει να βάλει την οικονομία της ξανά εντός τροχιάς και τα μέτρα αυτά δεν πρόκειται να το κάνουν», πρόσθεσε αναφερόμενος στα νέα μέτρα λιτότητας που ψηφίστηκαν από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Αν και ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς δήλωσε ότι δεν θα υπάρξουν νέες περικοπές για την Ελλάδα, ο Κ. Λαπαβίτσας δήλωσε ότι τα μέτρα θα οδηγήσουν σε άγρια συρρίκνωση και μακροπρόθεσμη στασιμότητα.

«Θα περίμενα πολιτική και κοινωνική αναταραχή νωρίτερα αντί για αργότερα, εκτός και εάν η Ελλάδα βγει από το ευρώ», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι το θεμελιώδες πρόβλημα του ελληνικού χρέους και της αποπληρωμής των δισ. ευρώ του χρέους, παραμένουν μέχρι να υπάρξει μια διαγραφή.

«Το χρέος είναι το μεγάλο πρόβλημα και πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσω διαγραφής. Η Ευρώπη έχει δημιουργήσει ένα τέρας με το ελληνικό πρόβλημα χρέους. Η διαγραφή χρέους για την Ελλάδα, η οποία είναι απολύτως αναγκαία, είναι τώρα πολύ, πολύ πιο περίπλοκη».
http://kostasxan.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: