Τρίτη, Μαΐου 21, 2013

Αναπτυξη κι απανω τουρλα

Περιμενετε βλεπω την αναπτυξη του Σαμαρα,δεν ειδατε ποσο εχορχηστρωμενα ολα τα μεσα μαζι με την χουντικη ΝΔ λενε ποσο καλα πανε ολα?

Δεν διαβαζετε τι υμνους γραφουν τα γερμανικα μεσα για τον διαχειριστη της καρπαζιας των δανειστων μας?

Διαβαστε κι'αυτο που μαζι με πολλα αλλα αρθρα δεν αναφερονται καν και απο κανενα χουντικο μεσον,ρωτηστε για τους ανεργους τους αστεγους,τους συνταξιουχους,πως περνανε με αυτη την επιπλαστη αναπτυξη του παραμυθατζη?


Η πρόσφατη ευφορία των αγορών για την ελληνική οικονομία είναι λίγουπερβολική, παρά το αναμφισβήτητο γεγονός ότι υπάρχουν σήμερα ελπιδοφόρες ενδείξεις, αναφέρει η αρθρογράφος του πρακτορείουBloomberg Μέγκαν Γκριν σε σχόλιό της με τίτλο: «Η Ελλάδα δεν έχει ξεπεράσει τα εμπόδια».

Η αρθρογράφος σημειώνει ότι οι εφημερίδες Financial Times
 και Wall Street Journal δημοσίευσαν διακεκριμένα ρεπορτάζ για την επιστροφή των επενδυτών στις ελληνικές αγορές. Την περασμένη Τετάρτη, 15Μαΐου, η απόδοση των 10ετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου υποχώρησε κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας τριετίας.

Η κ. Γκριν σημειώνει τις θετικές ενδείξεις από το μέτωπο της ελληνικής οικονομίας: Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, οιυπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν να αποδεσμεύσουν 7,5 δισ. ευρώ από το πακέτο βοήθειας προς τηνΕλλάδα.

Την επόμενη ημέρα, ο οίκος Fitch αναβάθμισε το αξιόχρεο τηςΕλλάδας στη βαθμίδα B- (από τη βαθμίδα CCC). Αν και είναι ακόμη έξι βαθμίδες κάτω από το όριο της επενδυτικής διαβάθμισης, η αναβάθμιση προκάλεσε ένα από τα μεγαλύτερα ράλι που είδαμε στηνΕλλάδα από την αρχή της κρίσης. Υπήρξε επίσης κάποιο ενδιαφέρον των επενδυτών για ελληνικές τράπεζες και επιχειρήσεις, προσθέτει.

Σύμφωνα με τους Financial Times, μία ομάδα επενδυτικών ταμείων αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds) έχει συμφωνήσει να συμμετάσχει στην ανακεφαλαιοποίηση της Alpha Bank τον Ιούνιο, ενώ δύο ελληνικές επιχειρήσεις -η «Ελληνικά Πετρέλαια» και η Frigoglass- κατάφεραν να εκδώσουν ομόλογα με απόδοση περί το 8% τις τελευταίες εβδομάδες.

Μία άλλη αχτίδα ελπίδας, προσθέτει η αρθρογράφος, προκύπτει από το γεγονός ότι αυξήθηκε σημαντικά η τιμή των τίτλων (warrants) που εκδόθηκαν κατά το περυσινό PSI και προβλέπουν αυξημένη απόδοση για τους ομολογιούχους σε λίγα χρόνια σε περίπτωση που επιτευχθούν συγκεκριμένοι ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ. Πέρυσι, η τιμή τους ήταν περίπου 0,2 ευρώ, ενώ την τελευταία εβδομάδα πέρασαν το 1 ευρώ, μία αύξηση που δείχνει ότι οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι ηΕλλάδα βρίσκεται σε μία διαδρομή βιώσιμης ανάπτυξης.

Όλα αυτά, όμως, προσθέτει η κ. Γκριν είναι δύσκολο να αντιστοιχηθούν με ορισμένα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας: Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η ελληνική οικονομία είναι σήμερα μικρότερη από ό,τι ήταν το 2005, έχοντας συρρικνωθεί κατά 28% από τα μέσα του 2008.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2013 συρρικνώθηκε κατά 5,3% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει περαιτέρω συρρίκνωση της οικονομίας κατά 4,2% το 2013, κάτι που θεωρεί αισιόδοξο η αρθρογράφος, δεδομένου ότι η μείωση στο πρώτο τρίμηνο ήταν σημαντικά μεγαλύτερη.

Η κ. Γκριν θεωρεί ουτοπικό τον στόχο για ύφεση 4,2% εφέτος, σημειώνοντας ότι τα hedge funds επενδύουν στα ελληνικά ομόλογα, αλλά οι επενδύσεις τους στον ιδιωτικό τομέα μπορούν να μετρηθούν στα δάχτυλα του ενός χεριού. Εκτός από τις πωλήσεις εταιρικών ομολόγων από ελληνικές επιχειρήσεις -που υπολογίζονται σε 2 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους- το επενδυτικό ταμείο Third Point ανακοίνωσε μία επένδυση 60 εκατ. ευρώ σε ελληνική ενεργειακή επιχείρηση την περασμένη εβδομάδα. Πρόκειται, αναφέρει η αρθρογράφος για μικρά ποσά για να μπορέσουν να κινητοποιήσουν την ανάπτυξη σε όλη την οικονομία.

Η ίδια σημειώνει ότι αν και οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί σύντομα, αντιμετωπίζουν έναν μακρύ δρόμο πριν εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους. Θεωρεί επίσης ότι το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα παραμένει μη ελκυστικό λόγω της γραφειοκρατίας και του ασταθούς ρυθμιστικού πλαισίου. Η αρθρογράφος σημειώνει τέλος ότι η οικονομική, κοινωνική και πολιτική ισορροπία που διατήρησε η Ελλάδα το τελευταίο εξάμηνο μπορεί να δοκιμασθεί αργότερα φέτος, όταν η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει τον προϋπολογισμό του 2014 και ένα μεσοπρόθεσμο οικονομικό πρόγραμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: