Παρασκευή, Αυγούστου 09, 2013

Κόβουν αυθαίρετα θεραπείες οι Επιτροπές Εγκρίσεως Φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ

Δεν έχει αρχή και τέλος η ταλαιπωρία ασθενών από τις επιτροπές εγκρίσεως φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ. Διακόπτουν αυθαίρετα θεραπείες και ζητούν από ασθενείς με ωχρά κηλίδα και στα δύο μάτια να επιλέξουν πιο από τα δύο θα σώσουν.

της Μάριον Κοντογιάννη
Πρωταγωνιστικό ρόλο στον κυκεώνα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με την πρόσβαση στη θεραπεία τους, παίζουν οι επιτροπές εγκρίσεως φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ.
Ένα πάρα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι ασθενείς με ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
Οι ασθενείς αυτοί, ηλικιωμένοι άνθρωποι, ενώ είναι ασφαλισμένοι και πρέπει να κάνουν την εγκεκριμένη θεραπεία τους σε συγκεκριμένα τακτικά χρονικά διαστήματα, αντιμετωπίζουν εμπόδια και καθυστερήσεις από τις επιτροπές του ΕΟΠΥΥ που φτάνουν στο σημείο ακόμα και να διακόπτουν από όσο περισσότερους ασθενείς μπορούν τη θεραπεία τους, επιβάλλοντας η κάθε μία τους δικούς της κανόνες λειτουργίας.
Υπάρχει επιτροπή που ζητάει ο ασθενής να πάει ο ίδιος να τον δει! Με ένα γραφείο στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη για όλη την Ελλάδα, ζητούν από ανθρώπους που πολεμούν με το χρόνο ενάντια στην τύφλωση και επιβάλλουν στις οικογένειες τους που αδυνατούν ν΄ αντεπεξέλθουν οικονομικά στις υποχρεώσεις τους, να ταξιδεύουν με πλοία, τρένα και λεωφορεία όχι για να εγκρίνουν αλλά να επανεγκρίνουν φαρμακευτικές αγωγές.
Μέλη των εν λόγω επιτροπών ζητούν από τον ασθενή να αποφασίσει ποιο μάτι θα σώσει γιατί δεν του εγκρίνουν θεραπευτική αγωγή και για τα δύο!
Ζητούν από έναν ηλικιωμένο άνθρωπο, συνταξιούχο, που εργάστηκε όλη του ζωή να επιλέξει ένα από τα δύο μάτια. Οι γιατροί, προσπαθώντας να σώσουν και τα δύο, κάνουν εναλλάξ τις ενέσεις με αποτέλεσμα τη μείωση της αποτελεσματικότητας της θεραπευτικής αγωγής.
Υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα μέλη της επιτροπής καθορίζουν πόσες ενέσεις θα κάνει ο ασθενής, αγνοώντας τις οδηγίες του θεράποντα γιατρού.
Οι επιτροπές αυτές, που καθορίζουν ακόμα και τη ζωή των ασθενών, δεν έχει διευκρινιστεί ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος τους. Αποφασίζουν για τη νομιμότητα και την αξιοπιστία των γνωματεύσεων των θεραπόντων γιατρών όταν η δική τους συμμετοχή στις επιτροπές δεν έχει νομική υπόσταση.
Η διαδικασία επιλογής των μελών που συμμετέχουν στις επιτροπές αλλά και ο λόγος ύπαρξής τους αποτελεί ερωτηματικό όταν την ίδια στιγμή οι ασθενείς μπορούν άνετα μέσω των νοσοκομείων να προμηθευτούν τη θεραπευτική αγωγή τους.
Δηλαδή, αν οι ασθενείς βρουν τα φάρμακά τους στα φαρμακεία των Νοσοκομείων τα προμηθεύονται άμεσα και κάνουν κανονικά τη θεραπεία τους. Αν τα φαρμακεία των νοσοκομείων βάλουν σφραγίδα «Στερείται», και επικαλεστούν έλλειψη τότε οι ασθενείς περνούν την διαδικασία της επιτροπής.
Ποια είναι η σχέση των επαναλαμβανόμενων ελλείψεων στα φαρμακεία των νοσοκομείων με τους «απαγχονισμούς» των επιτροπών εγκρίσεων φαρμάκων στις φαρμακευτικές αγωγές των ασθενών;
Πριν λίγες μέρες επιτροπή εγκρίσεων φαρμάκων σταμάτησε αυθαίρετα τη θεραπευτική αγωγή σε δύο ασθενείς με ηπατίτιδα και αποκαταστάθηκε η έγκριση της θεραπείας τους μετά από πιέσεις (εσωτερικές και εξωτερικές).
Όταν, το Υπουργείο Υγείας ενέκρινε την τιμολόγηση 100 καινοτόμων φαρμάκων, που αναμένονταν από τους ασθενείς εδώ και τρία χρόνια και αφορούν παθήσεις σοβαρές και χρόνιες όπως διαβήτη, υπέρταση, διάφορους τύπους καρκίνου, ηπατίτιδα κλπ. πόσο σίγουρο είναι τελικά ότι οι ασθενείς θα έχουν πρόσβαση;
Ο ρόλος των Επιτροπών Εγκρίσεων Φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ ποιος θα είναι;

Δεν υπάρχουν σχόλια: