Τρίτη, Φεβρουαρίου 04, 2014

Απειλεί με έξοδο από την τρόικα το ΔΝΤ!

της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου

Άμεση κάλυψη χρηματοδοτικού κενού στην Ελλάδα ζητά το Ταμείο. Απειλεί με «έξοδο» από τις ευρωπαϊκές διασώσεις. Οι κινήσεις Σόιμπλε και οι ετοιμασίες για «τρόικα» της Ευρώπης. Το παρασκήνιο από τη μυστική συνάντηση της Δευτέρας.

Η μυστική συνάντηση που είχαν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Γάλλος ομόλογός του Πιερ Μοσκοβισί, εκπρόσωποι της ΕΚΤ και της ΕWG, του ΔΝΤ και της Κομισιόν το βράδυ της Δευτέρας μετά το Eurogroup δεν είχε αποκλειστικό θέμα την Ελλάδα, όπως έγραψε εφημερίδα του εξωτερικού.

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του Euro2day.gr, η συνάντηση έγινε (όπως κι άλλες μετά τα Χριστούγεννα) γιατί το ΔΝΤ έχει διαμηνύσει ότι σκοπεύει να αποχωρήσει από την τρόικα, αλλά και από το αρχικό μοντέλο που είχε υιοθετηθεί (συμμετοχή με αναλογία 3/8 του συνόλου του πακέτου) σε μελλοντικές διασώσεις στην Ε.Ε.

Η συμφωνία αυτή συντάχθηκε το 2010 με βάση το πρώτο μνημόνιο της Ελλάδας και υπογράφηκε μεταξύ του ΔΝΤ και της Ε.Ε. Η Ουάσιγκτον θέλει τώρα να απεμπλακεί και να επαναπροσδιορίσει τη συμμετοχή του Ταμείου στις ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Αυτό που θα πυροδοτήσει την αλλαγή δεν είναι άλλο από το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας και το γεγονός ότι στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας το ΔΝΤ ξεκαθάρισε ότι πρέπει να καλυφθεί άμεσα και με αξιόπιστο τρόπο. Στάσητην οποία το ΔΝΤ προετοίμαζε εδώ και καιρό.

Η «μυστική» συνάντηση της Δευτέρας είχε να κάνει με το γεγονός ότι πολύ γρήγορα η Ε.Ε. πρέπει να βρει λύση για την κάλυψη του κενού που ήδη τρέχει από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όσο πολιτικά επώδυνο και αν είναι αυτήν τη στιγμή. Άλλωστε, μεγαλύτερες φωτιές θα ανάψει πριν από τις ευρωεκλογές τυχόν ένταση στις σχέσεις της Ε.Ε. με το ΔΝΤ, παρά η σταδιακή «τακτοποίηση» των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας.

Ουσιαστικά δηλαδή, η επίσπευση των πλάνων δεν έχει να κάνει με στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά με τη σκλήρυνση της στάσης του ΔΝΤ.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, τόσο το Βερολίνο όσο και η Φρανκφούρτη φαίνονται εξοικειωμένοι με την αλλαγή του status quo στις μελλοντικές δανειοδοτήσεις των προγραμμάτων διάσωσης και με την αποχώρηση του ΔΝΤ από την τρόικα, όπως η τελευταία υφίσταται αυτήν τη στιγμή.

Ο Β. Σόιμπλε φαίνεται πως ηγείται ενός σχεδίου ευρωπαϊκής τρόικας, με τις ευλογίες της Άγκελα Μέρκελ.

Στη συνάντηση της Δευτέρας συζητήθηκε και το γεγονός ότι το ΔΝΤ συντόμα θα σηκώσει το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και της ανάγκης «κουρέματος» των διακρατικών δανείων μέσω OSI. Ήδη η διαρροή εγγράφων test balloon άρχισε με τη δημοσίευση της ισπανικής εφημερίδας El PAIS για τις διαφωνίες του Ταμείου στο πρώτο μνημόνιο.

Το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας ενδέχεται να φθάσει τα 20 δισ. ευρώ και η διαρροή στο γερμανικό περιοδικό Spiegel μόνο τυχαία χρονικά δεν μπορεί να θεωρηθεί.

Από τη μία οι Γερμανοί, λόγω πιέσεων του ΔΝΤ, δεν μπορούν να κρύβουν για πολύ το κενό, από την άλλη προσπαθούν να κόψουν κάθε διάθεση για συζήτηση κουρέματος των διακρατικών δανείων.

Η τρόικα έχει πάρει εντολή να διατηρήσει τη σκληρή γραμμή και να βάλει ορίζοντα εκταμίευσης της δόσης τον Μάιο, όπου θα λήξουν ομόλογα ύψους 9,2 δισ. ευρώ. Τα χρήματα δεν θα δοθούν εάν η Ελλάδα δεν περάσει πρώτα όλα τα απαραίτητα νομοθετήματα από τη Bουλή.

Συνεπώς, το ελληνικό χρηματοδοτικό κενό και η καθαρή πλέον διαφωνία της Ε.Ε. με το ΔΝΤ εντάσσονται στο πλαίσιο ενός μεγαλύτερου πονοκεφάλου για την Ευρώπη και τον γαλλογερμανικό άξονα συγκεκριμένα.

Αξιωματούχος των Βρυξελλών μας ανέφερε ότι τη συνάντηση την απασχόλησαν και στοιχεία της τελευταίας στιγμής που έδειχναν ότι η συμφωνία με το ευρωκοινοβούλιο για την τραπεζική ένωση πριν από τον Μάιο απειλείται με ναυάγιο.

Σε αυτό βεβαίως δεν φταίει η ελληνική προεδρία, καθώς η άνοδος των ευρωσκεπτικιστών και ο πανικός των παραδοσιακών κομμάτων ότι οι κάλπες του Μαΐου θα φέρουν τα πάνω-κάτω αλλάζουν τις ισορροπίες στις διαπραγματεύσεις. Η δική μας προεδρία, όμως, είναι που θα χρεωθεί ενδεχόμενη αποτυχία.

Επίσης, όπως μας ανέφερε ο εν λόγω αξιωματούχος, οι «πολικές» θερμοκρασίες που επικρατούν στις σχέσεις μεταξύ του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ και της Άγκελας Μέρκελ ωθούν τον Β. Σόιμπλε και τον Πιερ Μοσκοβισί να εντείνουν τη μεταξύ τους συνεργασία ώστε να υπάρξει κοινή γραμμή του γαλλογερμανικού άξονα εν όψει και της πολύ κρίσιμης επόμενης συνόδου κορυφής των αρχηγών κρατών της Ε.Ε. και των θέσεων που θα πρέπει να καλυφθούν εντός του 2014: προέδρου της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Εξωτερικών Υποθέσεων και αμέσως μετά του προέδρου του Eurogroup.

Όσο για την Ελλάδα, η κυβέρνηση δεν πρέπει να τρέφει αυταπάτες για πολιτική διαπραγμάτευση, καθώς η τρόικα θα επιμείνει στο να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα και σε νέα μέτρα εάν χρειαστούν…



Πηγή: http://www.logiosermis.net/2014/02/blog-post_8010.html#ixzz2sMMxjPsh

Δεν υπάρχουν σχόλια: