Παρασκευή, Φεβρουαρίου 07, 2014

Οδηγία του ΟΑΕΔ για την εκμετάλλευση των εργαζομένων στα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας»

Μετά την παράσταση διαμαρτυρίας και τις πιέσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ και των εργαζομένων στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ, την περασμένη Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014, η διοίκηση του ΟΑΕΔ αναγκάστηκε στην έκδοση οδηγίας προς τις υπηρεσίες προκειμένου να εξαλειφτεί το φαινόμενο οι εργαζόμενοι  των προγραμμάτων να απασχολούνται σε εργασίες βαριές και ανθυγιεινές. Για την δε πολύμηνη καθυστέρηση πληρωμής των εργαζομένων η διοίκηση του ΟΑΕΔ μετατόπισε την ευθύνη στις υπηρεσίες των δήμων οι οποίες όπως ισχυρίστηκε δεν αποστέλλουν έγκαιρα τις μηνιαίες καταστάσεις.
 Συγκεκριμένα η οδηγία του ΟΑΕΔ με ημερομηνία έκδοσης 31/1/2014 και αρ. πρωτ. 8455 αναφέρει :«[…] σας γνωρίζουμε ότι οι ωφελούμενοι των προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα δεν δύναται να απασχολούνται σε δραστηριότητες που υπάγονται στον κλάδο βαρέων και ανθυγιεινών του κανονισμού ασφάλισης του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ».
Η πλειοψηφία των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ευθυγραμμισμένη με τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, φτάνοντας ακόμα και σε σημείο απειλών και εκφοβισμού για την συνέχιση της εργασίας τους, εκμεταλλεύεται  στο έπακρο τους εργαζόμενους των προγραμμάτων και τους απασχολεί ακόμα και σε βαριές και ανθυγιεινές εργασίες, χωρίς να τους καταβάλλεται η νόμιμη αμοιβή αλλά ούτε να τους παρέχεται και η ασφαλιστική κάλυψη.   
Είναι ξεκάθαρο ότι οι ελαστικές σχέσεις εργασίας που προωθεί η κυβέρνηση κατ’ εντολή της τρόικας και του ξένου και εγχώριου κεφαλαίου στοχεύουν στην άλωση των εργασιακών σχέσεων, στην κατάργηση κάθε εργασιακού δικαιώματος και στην αποδόμηση της λειτουργίας των υπηρεσιών προκειμένου να εκχωρηθούν σε ιδιώτες. Η κυβέρνηση εντελώς απάνθρωπα εκμεταλλεύεται το αδιέξοδο επιβίωσης που έχει φέρει με την πολιτική της στους  άνεργους και αντιμετωπίζει την εργασία ως παράγοντα φιλανθρωπίας και όχι για την ικανοποίηση των βασικών κοινωνικών αναγκών. 
Τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι πρέπει να  βρίσκονται απέναντι σ’ αυτές τις πολιτικές, να αντισταθούν και να αγωνιστούν για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και αξιοπρεπείς μισθούς, να παλέψουν για την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων που οδηγούν σε συνθήκες δουλειάς, ενώ όπου προσλαμβάνονται εργαζόμενοι με αυτές τις μορφές απασχόλησης, να διεκδικήσουν ίση αμοιβή,  ίση εργασία και εφαρμογή των ΣΣΕ.
http://www.askota.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: